Chernobyl Cup

Jelentkezz április 6-ig a LEGO kör versenyére!

Maga a verseny a 9. héten lesz, kedden este. Izgalmas feladatok, értékes nyeremények.

A Feladat

A csernobili atomkatasztrófa 1986. április 26-án történt az ukrajnai (akkor a Szovjetunió tagállama) Pripjaty és Csernobil városok melletti atomerômûben. Ez az eset volt az atomenergia felhasználásának történetében a majaki után a legsúlyosabb katasztrófa. A mai Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország területén hatalmas területek szennyezôdtek, kb. 200 000 embert kellett kitelepíteni.

A kármentesítés során a tudósok és az önkéntes katonák minden erejükkel azon dolgoztak, hogy a lehetô leggyorsabban eltakarítsák a romokat és biztonságos betonszarkofágot építsenek a reaktor köré. A munkák során minden eszközt bevetettek az emberélet kímélése érdekében. Több tudós mellett felkérték Alexander Leonovich Kemurdzhian, robotmérnököt is, hogy csapatával tervezzen és építsen robotokat, melyek segíthetnek a radioaktív törmelék eltakarításában.

A versenyre jelentkezôk feladata, hogy Kemurdzhian csapatához hasonlóan egy kármentesítô robotot építsenek. A rover építése során LEGO Mindstortms NXT készleteket használhatnak, melyet a LEGO Kör bocsájt a versenyzôk rendelkezésére.

A robotoknak három helyszínen kell végrehajtaniuk feladatokat idôre. Az idôlimit fontos, hiszen a sugárzás hatással van az elektronikai alkatrészekre, ezért csak bizonyos ideig tevékenykedhet a robot is a radioaktív zónában. A helyszínek és feladatok közt lehetôséget biztosítunk a karbantartásra és az újrakonfigurálásra, ha szükséges. Ez a karbantartási idô 5 perc. A robotok az egyes helyszínekre egy szállítóketrecben érkeznek meg, melynek ajtaja lehajtható. Minden egyes feladat része, hogy az idôlimit lejárta elôtt a rover visszahajtson a ketrecbe. A navigálást a ketrec környékén vonalkövetésre alkalmas jelek fogják segíteni. A robot mérete 30x30x25cm lehet, ahol 25cm a robot magasságát jelöli.

A jelentkezéseket ennek a formnak a kitötésével tehetitek meg április 6-ig.